Διαδικτυακή Ομιλία
Ομιλήτρια/τής:
Κατερίνα Δαλακούρα
Φορέας διοργάνωσης:
Ιστορικοί για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου
Περιγραφή:

Η Κατερίνα Δαλακούρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, συμμετείχε στον 2ο κύκλο (2022-2023) ομιλιών με τίτλο «Συναντήσεις για την Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου». Η σειρά των ομιλιών αυτών διοργανώνεται από την Ομάδα των Ιστορικών για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου, τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών (International Federation for Research in Women’s History, IFRWH).  

Η Κατερίνα Δαλακούρα στην ομιλία της παρουσίασε το ερευνητικό έργο «Φεμινισμοί και πολιτική στα Βαλκάνια του Μεσοπολέμου (1923-1939)» [FE.P.I.B.] και τα κεντρικά ερευνητικά ερωτήματα του προγράμματος  και εστίασε ειδικότερα στη σχέση των στόχων των διαβαλκανικών και (εν μέρει) κεντρο-ευρωπαϊκών φεμινιστικών ενώσεων και συνεργασιών, που διερευνά το πρόγραμμα, με την ασκούμενη πολιτική και τη διπλωματία στα Βαλκάνια στη συγκυρία του Μεσοπολέμου.  Ως παράδειγμα για τη συζήτηση της σχέσης αυτής παρουσιάστηκε η δημιουργία της Μικρής Αντάντ Γυναικών (ΜΑΓ) (1923-1938[;]), της πιο χαρακτηριστικής συνεργασίας φεμινιστικών οργανώσεων της περιοχής, στην οποία συμμετείχαν οργανώσεις από την Ελλάδα, Βουλγαρία, το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, Ρουμανία, την Τσεχοσλοβακία και Πολωνία. Η θέση που υποστηρίχθηκε από την ομιλήτρια είναι ότι η δημιουργία και οι στόχοι της περιφερειακής αυτής βαλκανικής/κεντρικο-ευρωπαϊκής ένωσης υπήρξαν βαθιά πολιτικοί, συνδέονταν με τις πολιτικές προκλήσεις της περιόδου στην ευρύτερη περιοχή και διασταυρώνονταν με την εξωτερική πολιτική των αντίστοιχων χωρών. Τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν για την υποστήριξη της θέσης αυτής αντλήθηκαν από την ιστορική συγκυρία μέσα στην οποία γεννήθηκε η Μικρή Αντάντ των Γυναικών, τους δημόσιους λόγους των πρωτεργατριών για τους στόχους του εγχειρήματος, την ατζέντα των συνεδρίων της οργάνωσης και τις σχέσεις με κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Την παρουσίαση σχολίασε η Μαρία Ρεπούση, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας και Ιστορικής Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ την ενδιαφέρουσα και μακρά συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε η Αθηνά Συριάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος και δύο μέλη της ερευνητικής ομάδας FE.P.I.B., η Ελένη Φουρναράκη και η Δήμητρα Σαμίου.

Διαθέσιμα αρχεία: